Van de skriezekrite “Tusken Oksekop en Krite” en de Vogelwacht DE Wilgen-Smalle Ee- Boornbergum-Buitenstverlaat

Van de skriezekrite “Tusken Oksekop en Krite” en de Vogelwacht DE Wilgen-Smalle Ee- Boornbergum-Buitenstverlaat

Eén van de doelstellingen uit de statuten van de vereniging is : “Het uitvoeren van soortgerichte daadwerkelijke vogelbescherming”. Voor de weidevogels  wordt deze doelstelling gerealiseerd door o.a. (voor zover mogelijk):

1: het beschermen van  legsels en jongen tegen landbouwwerkzaamheden, de z.g. nazorg.

2: Het beïnvloeden van het boerenwerk door met de boeren daarover afspraken te maken.

3: het handhaven van een open landschap door ongewenste boomgroei te verwijderen.

4: op daarvoor geschikte plaatsen het waterpeil te verhogen.

5: het land onaantrekkelijk te maken voor predatoren.

Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd binnen de Agrarische Natuur Vereniging “Smelne’s Singellân” in de vorm van de skriezekrite: “Tusken Oksekop en Krite”.

Uit onderstaande tabel, verstrekt door Ultsje Hosper, gebiedsregisseur, kunnen we constateren, dat na een geleidelijke neergang tot in 2013 een zekere stabilisatie lijkt plaats te vinden van de weidevogelstand in ons gebied. Nu is het de vraag of alle inspanningen zullen leiden tot een geleidelijke verbetering richting het oude peil.

Jaar Aantal ha’s Kievit Grutto Tureluur Scholekster Totaal
2010 489 115 35 41 40 231
2011 508 97 29 24 30 180
2012 450 80 32 27 26 165
2013 450 84 29 37 34 184
2014 380 93 28 40 21 182

Het aantal succesvolle hectares is afgenomen, waardoor conform criteria van de natuurvereniging en de provincie,  subsidies voor een aantal gebieden zijn ingetrokken. Wat overblijft is succesvoller dan voorheen omdat een toename wordt gezien 41 in 2013  naar 48 broedparen in 2014 per  ha.

 

De werkzaamheden van het Wetterskip, o.a. verhoging van de boezemkade met 40 cm en de aanleg van een aantal kunstwerken ten behoeve van  een verbeterde waterbeheersing  en de mogelijkheid van wateropvang bij calamiteiten, zijn in overleg met de vogelwacht in het voorjaar van 2014 gestart en in de zomer afgerond. Met name Ultsje Hosper heeft zich sterk ingezet van een goede afstemming  tijdens het broedseizoen. Dit leidde o.a. tot spoedoverleg met de uitvoerders , omdat door een aantal misverstanden ernstige verstoring van belangrijk broedgebied dreigde.

Onze vogelwacht draagt zorg voor een geschikt biotoop van de zwarte stern (blaustirns). Deze vogels vinden een geschikt broedgebied in de oude waterloop van de Monnike Greppel. Het gebied is niet toegankelijk voor de watersport. Jelle Bekkema draagt met Serge Smit zorg voor het uitleggen van circa 40 vlotjes  verspreid over 3 locaties.  Het uitdiepen en verder blijvend geschikt houden van het broedgebied van de zwarte stern was onderdeel van de werkzaamheden door het Wetterskip. De werkzaamheden zijn in goed overleg met de Werkgroep Blaustirns uitgevoerd en op tijd afgerond, voordat de blaustirns terugkeerde van haar zuidelijk overwinteringsgebied.

Wij hadden circa 20 broedparen in 2013. Dit is wat minder dan in voorgaande jaren maar nog steeds goed te noemen. 2014 liet gelukkig weer een toename zien, met 25 paar een van de grootste kolonies  van Fryslân. Op provincie niveau  zijn we in 2013 door de magische grens van 200 broedparen gebroken. De stijgende trend zet zich voort met 202 broedparen in 2014.

Bij van der Meulen werden 12 paar boerenswel gebroed. Op 4 adressen werden eerste en tweede nesttelingen  verricht. Dit was op de boerderijen van  Buis, Kooi, Oudshoorn  en van Wilgen. Daar werden respectievelijk bij eerste telling 3, 12, 17 en 4 broedparen en bij tweede telling 3, 10, 19 en 7 paren geteld. Totaal  36 en 39 broedparen. Opmerkelijk was de predatie van nesten door de grote bonte specht bij aan de buitengevel  van de boerderij van Kooi. Het zou mooi zijn als dit nieuwe initiatief van boerensweltellingen ook de komende jaren kan worden voortgezet en dat ook meer boerderijen in de toekomst kunnen worden meegenomen. Nog veel meer nieuws over broedresultaten van ook andere soorten kan worden vernomen uit het uitgebreide artikel van Ultsje Hosper in de Teapert, het blad van Vogelwacht It Súd en Omkriten. Onderzocht wordt of, nu meer samenwerking bestaat tussen beide vogelwachten,  ook onze leden dit lezenswaardige blad  in de toekomst kunnen ontvangen en of dit financiële gevolgen zal hebben.

Voorts verzorgden Jelle Bekkema in De Wylgen/Smelle Ie en Fedde Kingma in Boarnburgum weer vele nestkasten.

 

In 2014 is ponghâlder  Jan Willem Pietersma uit het bestuur getreden.  Jan de Boer heeft zijn functie overgenomen. De samenstelling van het bestuur is nu als volgt: Gerk Kooi, voorzitter; John Degener, secretaris;  Jan de Boer, penningmeester; Ultsje Hosper, lid en portefeuillehouder/ regiobeheer Skriezekrite; Haiko van der Werff, lid en aandachtsgebied nazorg.

Omdat onze vogelwacht “ een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)” is, zijn  gegevens als doelstelling, beleidsplan, jaarverslag, samenstelling bestuur, met ingang van 2014 openbaar.  De informatie is te vinden op onze website  www.defugelwacht.nl. De website wordt beheerd door Jan Hendrik Bekkema.

Het ledental per heden bedraagt 128.

Smalle Ee, 10 mei  2015

John Degener, secretaris