Doelstelling, Beleidsplan 2013-2018

Doelstelling van Vogelwacht De Wilgen, Smalle Ee & Buitenstvallaat.

De  vogelwacht “Fugelwacht Boarnburgum,De Wylgen, Smelle Ie” is een samengaan van de Fugelwachten ‘Boarnburgum/Koartehimmen ‘ en ‘De Wylgen,Smelle Ie,Butendiken en Butenstfallaet. Deze laatste is opgericht in 1968 in het toenmalige dorpscafe Sietsma. Deze vogelwacht is een van de 117 vogelwachten die zijn verenigd in de koepelorganisatie van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) en valt onder Rayon 10 van deze bond.

De doelstelling van Vogelwacht De Wilgen, Smalle Ee & Buitenstvallaat, samengaand met Boornbergum/Kortehemmen, afgekort VWSB, wijkt niet af van de algemene doelstelling van de BFVW, met dien verstande dat het aandachtsgebied zich beperkt tot de bovengenoemde  gebiedsdelen van de gemeente Smallingerland.  De VWSB streeft binnen haar gebiedsterrein naar de instandhouding van de in het wild levende fauna en flora in het algemeen en de avifauna in het bijzonder.

    1.Vogelbeschermende maatregelen.        

 In samenwerking met Vogelwacht Drachten en andere natuurbeschermingsorganisaties worden maatregelen genomen die dienen tot biotoopverbetering, in het bijzonder ter handhaving en verbetering van de stand van vogels die thuishoren in het weide- en watergebied. Vanouds speekt het aaisykjen,  onder inachtneming van vigerende wet- en regelgeving, hier een traditionele rol in. Aaisykjen houdt een dwingende verplichting in tot nazorg en surveillance van broedresultaten. Dit laatste strekt tot informatievoorziening  over de weidevogelstand en dient tot het nemen van maatregelen om deze op het hoogst mogelijke peil te houden.

  2. Belangstelling bevorderen voor de natuur in het weide- en watergebied.Door samen te werken met  scholen en jeugdorganisaties trachten bij de jeugd draagvlak te scheppen voor het beschermen en het beleven van de natuur en respect te krijgen voor natuurwaarden in de terreinen waarin de VWSB actief is.

     3.Streven naar het behoud van de specifieke landschapselementen binnen het aandachtsgebied van de VWSB.       Door  samenwerking met de gemeente Smallingerland, het Waterschap en met particulieren en andere belanghebbende organisaties in een harmoniemodel  bevorderen dat de oorspronkelijke waarden van de binnen de VWSB resorterende terreinen zoveel mogelijk behouden blijven ten voordele van de specifieke flora en fauna in het weide- en watergebied.                

4. Het met regelmaat organiseren van bijeenkomsten met een natuur educatief karakter.

 

Beleidsplan 2013-2018 van Vogelwacht De Wilgen, Smalle Ee & Buitenstvallaat.

De  vogelwacht “Fugelwacht Boarnburgum,De Wylgen, Smelle Ie” is een samengaan van de Fugelwachten ‘Boarnburgum/Koartehimmen ‘ en ‘De Wylgen,Smelle Ie,Butendiken en Butenstfallaet”. Deze laatste is opgericht in 1968 in het toenmalige dorpscafe Sietsma. Deze vogelwacht is een van de 117 vogelwachten die zijn verenigd in de koepelorganisatie van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) en valt onder Rayon 10 van deze bond.

De doelstelling van deze vogelwacht, verder afgekort VWSB te noemen, wordt in bovenstaand  document meer in detail  beschreven. 

Het bestuur van Vogelwacht De Wilgen, Smalle Ee & Buitenstvallaat heeft moeten vaststellen dat de weidevogelstand de afgelopen jaren een afnemende trend laat zien in haar gebied. Dit noopt tot een zekere herbezinning op zaken die de komende jaren in het veld de aandacht  verdienen de wijze van werken.  Het heeft o.a. tot gevolg dat samenwerking is gezocht  met Vogelwacht Drachten en andere natuurbeschermingsorganisaties.  Hierdoor wordt getracht het draagvlak te verbreden . Ook de komende jaren zal samen met grondeigenaren, grondgebruikers , andere belanghebbenden en belangstellenden worden getracht natuurwaarden te behouden en zo mogelijk te verbeteren.

Belanghebbenden zijn binnen de vogelwacht van oudsher de aaisikers. Dit was en is een belangrijke groep kenners van het Friese veld, die naast de korte periode van het sykjen, waarnemingen verzamelt van broedsels. Dit is de periode van nazorg. Deze waarnemingen zijn van essentieel belang om niet alleen de stand van de kievit en andere weidevogels over de jaren te kunnen volgen, maar vormen ook een afspiegeling van de kwaliteit van de weidevogelbiotoop. Het beleid is er op gericht  de biotoop geschikt te houden als broedgebied voor weidevogels, daarin conform de vigerende wetgeving het aaisykjen toe te staan en te bevorderen zolang de stand dat toelaat.  Verwacht wordt dat een gunstig neveneffect van dit beleid zal zijn dat het enthousiasme voor de nazorg  blijft bestaan.

Ons gebied is voorzien van natuurwandel- en fietspaden. Grote delen zijn vanaf deze paden te overzien waardoor interessante vogelwaarnemingen mogelijk zijn. Het beleid is er op gericht om de algemene belangstelling , met name die van jongeren, hiervoor te bevorderen door o.a. samenwerking met  Natuurcentrum Drachten.  De komende tijd zullen vaker initiatieven in die richting worden genomen.

Samenwerking met de gemeente Smallingerland, het Waterschap en met particulieren en andere belanghebbende organisaties zal wordt gecontinueerd om te  bevorderen dat de oorspronkelijke waarden van de binnen de VWSB resorterende terreinen zoveel mogelijk behouden blijven. Bijzondere aandacht verdienen ook andere soorten dan  de kievit (ljip), de grutto(skries) en de scholekster (strânljip), maar die wel behoren tot de vogels van het open boerenland  en van het specifieke water- en weidelandschap dat ons vogelwachtgebied  kenmerkt.  In de belangstelling staan landelijk de boerenzwaluw (boereswel), in 2012 uitgeroepen tot vogel van het jaar, en meer plaatselijk de zwarte stern (blaustirns). Leden van onze vogelwacht zullen zich inspannen om door middel van tellingen de stand van deze voor ons gebied belangrijke soorten te monitoren.

Ons gebied mag zich verheugen in een tamelijk gezonde stand van zwarte sternen. De kolonie wordt door onze leden onderhouden door het geschikt houden van het terrein en het verzorgen van broedvlotjes.

Tenslotte worden door leden nestkasten verzorgd ten behoeve van zangvogels. Het gaat hierbij om ongeveer  150 nestkasten. Deze activiteit wordt voortgezet.

Smalle Ee, September 2013