verslag Rayonhoofd vergadering

Verslag van de rayonvergadering NFW Zuid (13) op 16 november 2015 in ’t Bynt te Boornbergum.

Aanwezig: De vogelwachten Burgum, Drachtstercompagnie, Drogeham, Garyp, Hurdegaryp, Jistrum, Opeinde, Oudega, Tytsjerk, de Wilgen/Smalle Ee/Boornbergum/Buitenstvallaat en van het hoofdbestuur de heer Eltjo van Marum. Copie scan van de presentielijst in bijlage.
Afwezig: De vogelwachten Augustinusga, Eastermar en Noardburgum.

1. Welkomstwoord en opening door Voorzitter Gerk Kooi (tevens voorzitter vogelwacht de Wilgen/Smalle Ee/ Boornbergum/Buitenstvallaat) om 20.00 uur. De heer Kooi heet iedereen welkom en stelt het bestuur van de plaatselijke vogelwacht voor ( John Degener, secretaris; Jan de Boer, penningmeester; Richard Koot, lid; Haiko van der Werff, lid en tevens nazorg coördinator vogelwacht Drachten-Beetsterzwaag). De heer Ultsje Hosper, lid en gebiedsregisseur Skriezekrite “Tusken Oksekop en Krite”, heeft laten weten verhinderd te zijn.
2. Vaststellen agenda Agenda blijft ongewijzigd.
3. Mededelingen en ingekomen stukken Er zijn geen stukken die nadere aandacht behoeven. Voorzitter geeft aan dat aan de beheerscontracten inmiddels wordt gewerkt.
4. Notulen verschillende rayonvergaderingen 2014 De verslagen van de rayonvergaderingen die in 2014 door Rinsumageest, Tytsjerksteradiel en Opeinde werden georganiseerd zijn als bijlagen met de agenda toegezonden. De verslagen geven geen aanleiding tot opmerkingen over tekst en inhoud en worden door de vergadering goedgekeurd.
5. Agendapunten HB
5.1. Algemene informatie De heer van Marum meldt dat de Algemene Ledenvergadering in 2016 zal plaatsvinden op vrijdag 4 maart. De Koekactie 2016 vindt plaats in week 3 van 12-16 januari. Alle wachten krijgen een inschrijfformulier toegestuurd. De afrekening vindt plaats bij leverantie. De opbrengst is ten gunste van de wachten zelf. Financiën: Gebleken is dat een aantal wachten geen afdracht hebben gedaan met betrekking tot de geleverde passen. In 2016 moeten de aanvragen zijn gedaan vóór 1 juni. Wachten in zwaar weer : van Marum meldt dat een aantal wachten problemen heeft met het werven van bestuurders. Aangeraden wordt om in zulke gevallen contact op te nemen met het HB. In ieder geval moet voorkomen worden dat op stel en sprong wordt gefuseerd met andere wachten. Aaisykjen: Overleg is geweest met de gedeputeerde. Het ontheffingstraject is opnieuw ingezet. Dit krijgt een vervolg aan de hand van de gegevens van SOVON. Vanellus: het blad heeft een aparte positie los van de BFVW. Bij andere clubs gaat dit anders, die hebben een eigen clubblad, denk aan de hengelsportvereniging en De Jager. Verzocht wordt om hier als vogelwachtbesturen over na te denken. Wordt Vanellus een onderdeel van de BFVW dan houdt dat vanzelfsprekend een opslag in op de contributiekosten, die tot nu toe zeer laag zijn geweest.
5.2. Nazorg: Toelichting door de heer jaap Dijkstra aan de hand van een power point presentatie. 5.2.1. Terugblik afgelopen nazorgseizoen : Het registratiesysteem zal zo worden aangepast dat overlap tussen nazorgterreinen zoveel mogelijk wordt voorkomen en dubbeltellingen minder invloed zullen hebben op de betrouwbaarheid van de getallen. Het afgelopen seizoen laat zien dat er weliswaar een goede dekkingsgraad is van de nesten van de ljippen, maar er zijn grote zorgen over de broedresultaten. Voor de skries geldt een stabiel lage stand. De tjirk daarentegen lijkt zich ook in het moderne weidelandschap goed te kunnen handhaven en op plaatsen zelfs vooruit te gaan. De strânljip kachelt alsmaar verder achteruit. 5.2.2. Vooruitblik nazorg 2016: Zoals bekend zijn goede biotopen erg versnipperd en beperkt in omvang. Dit maakt de situatie voor weidevogels erg kwetsbaar. Voorzitter Kooi merkt op dat wanneer in de toekomst de productie eisen voor de veehouder worden aangescherpt, de subsidieregeling niet meer toereikend is. Dan is het gedaan met het beschermingsbeleid. Dijkstra vervolgt zijn betoog met vast te stellen dat er in Nederland geen beter registratiesysteem is dan de Stippenkaart methode van de BFVW. Het drijft in sterke mate op het gebruik van de app www.bfvwregistraasje.frl Er is nog discussie over de interpretatie van het zogenaamde Bruto Territoriaal Succes (BTS). 5.2.3. Predatie: De heer van Marum deelt mee dat er wordt gewerkt aan het beter in beeld krijgen van de predatiedruk door vos en steenmarter. De BFVW-commissie predatie probeert de provincie in deze kwestie te mobiliseren. Van der Werff vertelt dat in het gebied Drachten-Beetsterzwaag-de Wilgen-Smalle Ee-Boornbergum-Buitenstverlaat vrijwel alle nesten in de weidegebieden zijn gepredeerd. Alleen op maispercelen was nog enig broedsucces waarneembaar. Van Marum zegt dat het lastig is om een oordeel te krijgen uit onafhankelijke hoek. De heer de Bruin uit Oudega is van mening dat de ontwikkeling geheel aan onszelf ligt. De natuur zoekt een nieuwe balans wanneer de boer in zijn bedrijfsvoering naar steeds grotere efficiëntie streeft. Dijkstra merkt op dat goed in kaart brengen de basis vormt van onze kennis en begrip. Als we iets willen doen aan de vossenstand dan moet dat vóór 1 april gebeuren. 5.2.4. Uitkomsten afspraken met Collectieven : Voor Boerennatuur is een generieke regeling van kracht voor de vergoedingen. De discussie gaat nu over de hoogte van succesvolle alarmtellingen.
5.3. Broedzorg: 5.3.1 Inventarisatie van gegevens : Het BFVW kaartsysteem is geschikt voor alle vogelsoorten die men zou willen inventariseren, dus inclusief b.v. zangvogels.gesteld wordt dat iedere vogelwacht een broedzorgcoördinator dient te hebben. 5.4 Educatie: 5.4.1. Wat kunnen wij bieden als commissie educatie aan de vogelwachten? Vanuit het HB is voor dit onderwerp geen vertegenwoordiger aanwezig. 5.4.2. Vacature. Er wordt naar versterking gezocht. 5.4.3. Kan educatie meer hulp bieden aan vogelwachten om de jeugd er meer bij te betrekken? Een educatieboekje over broedzorg is uitgebracht. Zal nog worden toegezonden. Het kan voor jongeren aantrekkelijk zijn om met de greidefûgel-app aan de gang te gaan. Acties met vogelhokjes worden gestimuleerd. Verder wordt gewerkt aan webcams op scholen om het vogelgedrag te kunnen bestuderen. 5.4.4. Jeugdvogelwachtdag. Geen duidelijkheid op dit moment. 5.4.5. Contactavond met als thema ‘maitiid yn it lân’. Vindt plaats op 7 december. 5.4.6. Educatieve informatiemarkt . Geen datum bekend. 5.4.7. Contactpersoon per wacht. De vergadering is het er over eens dat de secretarissen de meest aangewezen personen zijn.
6.agendapunten wachten
6.1 Ingebracht Burgum: Hoe ziet het HB de rol en taak van de broedzorg in het NFW gebied. Het collectief NFW moet het elzen en houtwallenbeheer monitoren op de aanwezige flora en fauna. Wachten met weinig of geen weidevogels zouden daarin een rol kunnen spelen. Ook qua educatie naar de jeugd toe kan hier een kans liggen. Is het mogelijk dat de BFVW deze taak inbrengt in het provinciaal collectieven overleg? Punt is besproken en wordt meegenomen door het HB.
6.2 Ingebracht De wilgen/Smalle Ee/Boornbergum/Buitenstverlaat:
-predatorenbeheer, provinciale ontheffing Skriezekrite? De heer van der Werff vraagt zich af of het weren middels stroomdraad zou kunnen helpen. De geur van wilde beesten uitwerpselen schijnt ook een middel te zijn. Over ontheffingen is reeds gesproken.
-ontwikkeling Waterfront Drachten-Oudega: De Bruin reageert dat het plan is een brede waterzone van Oudega tot Smalle Ee aan te leggen. Ter compensatie van het verlies van weidevogelterrein zal 30 ha gebied elders van tevoren geschikt moeten worden gemaakt. Nieuw rietland zal goed moeten worden beheerd. Niet alle boeren werken op dit moment mee. De vraag is of e.e.a. goedkomt. Met de gemeente zijn niet alleen maar goede ervaringen. Herinnerd moet worden aan het achterblijven van afgesproken beheer van het Gaasteiland, dat nu sterk verruigt. 7 Rondvraag. Garyp: Hoe kan het dat de stand van de weidevogels stabiel wordt genoemd, terwijl prof. Teunis Piersma zegt dat 2015 het slechtste gruttojaar in de geschiedenis is ? Als oorzaken noemt hij de intensivering van het boerenbedrijf, de verlaging van het waterpeil, de bemestingsmethoden en de soortenarme raaigrascultuur op als biljartlakens gladgetrokken akkers. De heer Dijkstra geeft aan dat de in de afgelopen jaren getelde 9000 paren stabiliseren
8.Welke wacht organiseert het volgend jaar. Houden we het alfabetisch schema aan dan is in 2016 Augustinusga aan de beurt. Aangezien er geen vertegenwoordiging is zal de heer Dijkstra, Augustinusga benaderen met een verzoek om de vergadering te organiseren. Als dat bij hen niet lukt dan neemt Burgum de taak over.
9.Sluiting. Voorzitter bedankt een ieder voor aanwezigheid en actieve inbreng en sluit om 22.10 uur de vergadering .

Opgemaakt op 22 november 2015.
John Degener,
secretaris vogelwacht de Wilgen/Smalle Ee/ Boornbergum/Buitenstvallaat