jaarverslag van de secretaris 2015

Jaarverslag van de secretaris 2015.
Eén van de doelstellingen uit de statuten van de vereniging is : “Het uitvoeren van soortgerichte daadwerkelijke vogelbescherming”. Voor de weidevogels wordt deze doelstelling gerealiseerd door o.a. (voor zover mogelijk):
1: het beschermen van legsels en jongen tegen landbouwwerkzaamheden, de z.g. nazorg.
2: Het beïnvloeden van het boerenwerk door met de boeren daarover afspraken te maken.
3: het handhaven van een open landschap door ongewenste boomgroei te verwijderen.
4: op daarvoor geschikte plaatsen het waterpeil te verhogen.
5: het land onaantrekkelijk te maken voor predatoren.
Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd binnen de Agrarische Natuur Vereniging “Smelne’s Singellân” in de vorm van de skriezekrite: “Tusken Oksekop en Krite”.
Uit onderstaande tabel, verstrekt door Ultsje Hosper, gebiedsregisseur, kunnen we constateren, dat na een geleidelijke neergang tot in 2013 een zekere stabilisatie lijkt plaats te vinden van de weidevogelstand in ons gebied. Nu is het de vraag of alle inspanningen zullen leiden tot een geleidelijke verbetering richting het oude peil.
Jaar Aantal ha’s Kievit Grutto Tureluur Scholekster Totaal
2010            489     115       35         41             40              231
2011             508      97        29        24             30              180
2012             450     80        32        27              26              165
2013             450     84        29        37              34              184
2014             380     93        28        40              21              182
2015             375    117        25        23              24              189
In skriezekrite ‘Tusken Oksekop en Krite’ (Deelgebied U – Noardlike Fryske Wâlden) is in 2015 voor het zesde achtereenvolgende jaar, collectief agrarisch natuurbeheer conform de Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer (SNL) uitgevoerd. Het aantal van de vier belangrijkste weidevogelsoorten, kievit, grutto, tureluur en scholekster, bedroeg dit jaar in totaal 189 in een gebied van circa 375 hectare. Dat is 7 broedparen meer dan in 2014. De kievit is flink toegenomen (met 24 paar), maar de grutto iets afgenomen (met 3 paar). De tureluur is fors afgenomen (met 17 paar) en de scholekster iets toegenomen (met 3 paar). Het aantal weidevogels per 100 hectare bedroeg dit jaar 50,4; dat is nog meer dan het beginjaar 2010 met 46,2. Weidevogelpopulaties kunnen jaarlijks variëren, zonder dat direct sprake is van voor- of achteruitgang. De conclusie voor skriezekrite ‘Tusken Oksekop en Krite’ is, evenals in 2014, dat de weidevogelstand na de aanvankelijk forse achteruitgang in 2011, de laatste vijf jaar min of meer stabiel is ( deze gegevens zijn afkomstig uit de samenvatting uit het jaarverslag “Tusken Oksekop en Krite” door Ultsje Hosper).
Het aantal succesvolle hectares is afgenomen, waardoor conform criteria van de natuurvereniging en de provincie, subsidies voor een aantal gebieden zijn ingetrokken. Wat overblijft is succesvoller dan voorheen omdat een toename wordt gezien 41 in 2013 naar ruim 50 broedparen in 2015 per 100 ha.

De werkzaamheden van het Wetterskip, o.a. verhoging van de boezemkade met 40 cm en de aanleg van een aantal kunstwerken ten behoeve van een verbeterde waterbeheersing en de mogelijkheid van wateropvang bij calamiteiten, zijn in overleg met de vogelwacht en de Blaustirns Werkgroep in het voorjaar van 2014 gestart en in de zomer afgerond. Wetterskip Fryslân droeg op 4 april 2015 het nieuw aangelegde natuurgebied bij Smalle Ee over aan It Fryske Gea. Met de aanplant van krabbescheer, riet en onderwaterplanten door oud-dagelijksbestuurslid Roel de Jong van Wetterskip Fryslân en directeur Henk de Vries van It Fryske Gea was de overdracht een feit. Het waterschap ontpolderde het natuurgebied aan de Bûtendiken om ruimte te maken voor water en natuur. Hierdoor zijn de petgaten bij De Feanhoop en de Wide Ie/Alde Feanen met elkaar verbonden. De werkzaamheden waren onderdeel van het oever- en kadeproject Eesterzanding zuidzijde. Het bestuur van de Vogelwacht was bij de feestelijke overdracht vertegenwoordigd.
Onze vogelwacht draagt zorg voor een geschikt biotoop van de zwarte stern (blaustirns). Deze vogels vinden een geschikt broedgebied in de oude waterloop van de Monnike Greppel. Het gebied is niet toegankelijk voor de watersport. Jelle Bekkema draagt met Serge Smit zorg voor het uitleggen van circa 40 vlotjes verspreid over 3 locaties. Ook zijn in 2015 enkele vlotjes uitgelegd in het nieuwe waterwerk aan de Butendiken. Dit laatste gebied is nog zeer open. Met de vlotjes is op die plek nog geen resultaat geboekt.
Wij hadden circa 20 broedparen in 2013. 2014 liet een toename zien en was met 25 paar een van de grootste kolonies van Fryslân. De stand is in 2015 stabiel gebleven op 26 paar.
Bij van der Meulen werden 14 broedparen boerenswel geteld. De stand is daar stabiel. Verder zijn er in 2015 op andere plaatsen geen tellingen verricht.
Opmerkelijk was ook in 2015 weer de predatie van nesten door de grote bonte specht bij aan de buitengevel van de boerderij van Kooi.
Nog veel meer nieuws over broedresultaten van ook andere soorten kan worden vernomen uit het uitgebreide jaarverlag van de Skriezekrite “Tusken Oksekop en Krite”van Ultsje Hosper dat ook zal worden gepubliceerd in de Teapert, het blad van Vogelwacht It Súd en Omkriten. Ook onze leden zullen dit lezenswaardige blad in het vervolg kunnen ontvangen.
Voorts verzorgden Jelle Bekkema in De Wylgen/Smelle Ie en Fedde Kingma in Boarnburgum weer vele nestkasten.

In 2015 is Richard Koot als lid van het bestuur toegetreden. De samenstelling van het bestuur is nu als volgt: Gerk Kooi, voorzitter; John Degener, secretaris; Jan de Boer, penningmeester; Ultsje Hosper, lid en portefeuillehouder/ regiobeheer Skriezekrite; Haiko van der Werff, lid en aandachtsgebied nazorg, Richard Koot, lid.
Omdat onze vogelwacht “ een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)” is, zijn gegevens als doelstelling, beleidsplan, jaarverslag, samenstelling bestuur, met ingang van 2014 openbaar. De informatie is te vinden op onze website www.de fugelwacht.nl. De website wordt beheerd door Jan Hendrik Bekkema.
Het ledental per heden bedraagt 122.

John Degener
Januari 2016