verslag ledenvergadering 2015

Vogelwacht De Wylgen, Smelle Ie, Butenstverlaat & Boarnburgum
Verslag van de jaarvergadering 2015, gehouden op dinsdag 10 maart in ‘t Bynt te Boornbergum.

Aanwezig zijn 23 leden, het volledige bestuur, een belangstellend lid van Vogelwacht Gorredijk en de spreker van deze avond, de heer Simon Slagman.
1.Opening door de voorzitter: Gerk Kooi geeft zijn opinie over het besluit van de Raad van State om het aaisykjen dit seizoen te verbieden. Hij vraagt zich af of 2014 wellicht het laatste jaar is geweest waarin het laatste eerste ljipaai kon worden geconsumeerd. Burgemeesters zijn niet meer vanzelfsprekend bereid om langs de traditionele weg het eerste ei in ontvangst te nemen. Dit is geen gunstig signaal richting het publiek dat zo steeds verder komt af te staan van waar het eigenlijk om draait en dat is kennis van het belang van een gunstig klimaat voor weidevogels in het bijzonder en voor de kwaliteit van het landschap in het algemeen.
2. Correspondentie: 0.a. mededelingen van natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden inzake mozaïekbeheer en percelen die, gelet op broedresultaten, nog wel of niet meer in aanmerking komen voor subsidie. Voorts aankondiging van bijeenkomsten van de BFVW, de Weidevogelkennisdag, nazorgdag, jeugdvogelwachtdag. Vermelding van het plaatsen van informatiebord over het weidegebied en haar fauna aan de Butendiken, Smalle Ee.
3. Mededelingen: De voorzitter meldt dat op de Rayonvergadering van 17 november veel aandacht is geschonken aan de wijzigingen bij het registreren van broedgevallen tijdens de nazorg, o.a. mogelijk door ondersteuning van een app. De resultaten van de verschillende wachten passeerden de revue. Onze vogelwacht wordt aangewezen om de vergadering van 2015 te organiseren.
4 en 5. Verslag jaarvergadering 18-02-2014 en jaarverslag secretaris: het lid Koop Scholten merkt op dat soms vergeten wordt dat Buitenstverlaat ook bij de Vogelwacht hoort. Haiko van der Werff reageert dat vanuit dat gebied langzamerhand toch geen broedresultaten meer zijn te vermelden. Verder worden de verslagen zonder opmerkingen goedgekeurd.
6. Financieel jaarverslag penningmeester:
Jan de Boer presenteert de cijfers van het afgelopen jaar. Een forse uitgavenpost is de aanschaf van een pomp en zonnepanelen voor de uitvoering en het onderhoud van het plas-drasgebied. Dit lokt enige discussie uit, met name van de kant van het lid Jan Willem Pietersma. De vraag wordt gesteld of we kunnen aangeven wat het resultaat is van deze inspanningen. De toekomst zal het leren. Bosma stelt dat hij een wereld van verschil ziet in het fouragegedrag van weidevogels tussen natte en droge stukken op zijn land. De leden van de kascommissie Koop Scholten en Fedde Kingma verklaren dat zij kennis hebben genomen van het werk van de penningmeester en dat zij akkoord gaan met het financieel jaarverslag.
7. Verkiezing nieuw lid van de kascommissie: Kingma treedt af en wordt bedankt voor zijn werkzaamheden. Als nieuw lid wordt bij acclamatie benoemd Wiebe Terpstra, die samen met Scholten de kascommmissie voor 2014 zal vormen.
8. Bestuursmutaties: Op de agenda staat foutief vermeld dat Richard Koot zich beschikbaar heeft gesteld om de functie van Pietersma als bestuurslid in te vullen. De functie van Pietersma als penningmeester is namelijk overgenomen door het zittend bestuurslid Jan de Boer. Het bestuur stelt voor dat de door het vertrek van Auke Geerligs vacant gekomen functie zal worden overgenomen door Richard Koot. Richard Koot stelt zich voor aan de leden. Hij heeft een veebedrijf aan de Krite, en vindt het belangrijk dat het gebied weidevogelvriendelijk blijft. Koot wordt door de leden vergadering bij acclamatie aangenomen.
Voorzitter Kooi bedankt nogmaals Auke Geerligs en Jan Willem Pietersma voor de tijd die zij hebben besteed aan het bestuurlijk werk voor onze vogelwacht en bedenkt dit namens het bestuur met een kleine attentie.
9: Stand van zaken diverse onderwerpen:
-Skriezekrite: Ultsje Hosper meldt dat in het voorjaar van 2014 werkzaamheden zijn gestart voor verbetering en wijziging van de waterhuishouding bij Smalle Ee. Tijdens de vorige ledenvergadering is hierover uitgebreid voorlichting gegeven door het Wetterskip. Ondanks vooroverleg is er bij de uitvoering onvoldoende rekening gehouden met het ontzien van kwetsbaar terrein. Dit heeft geleid tot onmiddellijke interventie door Hosper als gebiedscoördinator, waarna de werkzaamheden zijn verlegd.
Hosper doet verslag van de werkzaamheden in het afgelopen jaar, tevens door hem gepubliceerd in Vanellus. De weidevogelbescherming wordt gerealiseerd door een collectief bestaande uit agrarische natuurvereniging Smelne Singellan en Noardlike Fryske Wâlden. Het terrein omvatte ongeveer 500 ha, maar door handhaving van het broedsucceskriterium van 50 paar per 100 ha. is inmiddels een krimp vastgesteld op 375 ha. Van ons hele gebied laten Butendiken en het terrein van Bosma
De beste resultaten zien. Op een met broedresultaten ingetekende kaart, die ter vergadering wordt geprojecteerd, is te zien dat terreinen rond opslag van struiken en geboomte leeg zijn. Van daaruit vindt veel predatie plaats omdat het roofvogels en kraaien een uitzichtplaats biedt en bovendien dekking is voor o.a. de vos. Waar een plas-dras situatie is, wordt een opmerkelijke dichtheid van nesten aangetoond. Hosper is sterk aan het lobbyen voor uitbreiding van plas-dras.
-Blaustirns: Jelle Bekkema meldt een prima broedresultaat van de zwarte stern dan in 20142 met 26 paren verdeeld over 2 kolonies ten opzichte van 19 paren in 2013 op Smalle Ee. Over het geheel genomen vertoont de stand in Fryslân, met nu meer dan 200 paar een nog steeds stijgende lijn.
-Boerenswel: John Degener heeft de van de BFVW verkregen formulieren ingevuld terug gekregen van 4 adressen. Resultaten zijn te vinden in het jaarverslag secretaris eveneens als broedresultaten van andere soorten. Er is weinig over de zwaluwen te zeggen want het betreft een eerste meting. Ook anderen met schuren waarin zwaluwen broeden worden opgeroepen om met de jaarlijkse inventarisatie mee te doen. Kooi meldt predatie van nesten van de huiszwaluw door de grote bonte specht.
-Nestkasten: Jelle Bekkema meldt dat 44 nestkasten worden onderhouden met broedresultaten van koolmees. pimpelmees en ringmus.
-Jeugd: Fedde Kingma probeert door contact met scholen jeugd bij de zorg te betrekken, maar het is lastig om voldoende belangstelling op te wekken.
10: Rondvraag.
-Neisoargpassen zijn weer bij Haiko van der Werff verkrijgbaar.
-Haiko van der Werff meldt dat zonder overleg een pad voor mountainbikers is aangelegd dwars door het bos van de reigerkolonie aan de Lege Ein. Er zal nog nader over gesproken worden of dit wel gewenst is.
-Serge Smit vraagt of de vos wordt bestreden in de Kritebosk. Dit wordt bevestigend beantwoord.
-Koop Scholten vraagt of we nog geabonneerd zijn op Vanellus. De secretaris ontvangt 1 exemplaar. Men kan zich individueel abonneren.
-In het verenigingsorgaan van vogelwacht Drachten/Beetsterzwaag, it Súd en Omkriten, “De Teapert” staat een mooi verslag van Ultsje Hosper over de Skriezekrite en de blaustirns. Gevraagd wordt of men er voor voelt om gezamenlijk met onze buren op te trekken in een gezamenlijk abonnement. De vergadering reageert hierop positief.
11: Sluiting officiële gedeelte om 21.15 uur.
Na de pauze volgt een lezing van de heer Simon Slagman, wonende te Papenburg. Hij zet uiteen hoe de grondgebruikers in dit Duitse weidevogelgebied worden gestimuleerd om het landschap weidevogelvriendelijk te houden. Er zijn een stuk of 5 gebieden van elk 600 ha voor subsidie aangewezen in Emsland. Men kampt hier
met hetzelfde probleem van de negatieve invloed van intensivering en schaalvergroting van de veebedrijven. De sleepslang, vooral gehanteerd door loonbedrijven is desastreus. Subsidies voor uitstel van maaidatum, aanleg van plas-dras en van 5-10 m brede vluchtstroken langs akkers, die worden ingezaaid met kruidenrijk mengsel, kunnen oplopen van €10 tot €1500 per ha. Boeren worden beloond voor het vinden van nesten. Controle en handhaving vindt ambtelijk plaats vanuit Meppen, Bremen , Osnabrück. Hoewel door de inspanningen van Slagman de bewustwording bij de boeren is vergroot is helaas een algemene achteruitgang van de weidevogelstand in het gebied een feit.
De voorzitter bedankt Slagman voor zijn interessante lezing en zijn bereidheid hiervoor naar Boornbergum af te reizen en overhandigt hem de traditionele fles met us nationale slokje.

John Degener
Secretaris Vogelwacht
Maart 2015

www.defugelwacht.nl voor meer informatie.